sábado, 30 de noviembre de 2013

EINES DE SUPORT AL PENSAMENT: ELS MAPES CONCEPTUALS I NÚVOLS DE PARAULES

MAPA CONCEPTUAL


Els mapes conceptuals van ser creat per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació
La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent).



La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

El programa que jo he utilitzat s'anomena Cmap, Aqui us deixo el meu mapa conceptual extret de un escrit anomenat: ''El dinar de Nadal''









NÚVOLS DE PARAULES

Un núvol de paraules és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc.

Jo duré a terme aquesta activitat a través d'un programa anomenat wordle. Aqui us deixó el meu nuvols de paraules:


Wordle: Nuve


Informació extreta de Wikipedia i del blog de GTIC

viernes, 15 de noviembre de 2013

COM SONA?

Teníem un concert per a nens de la companyia ‘’COM SONA?’’. Els integrants del grup eren antics alumnes de Blanquerna. Durant el concert van aparèixer molts instruments que hem treballat amb la Luïsa, com per exemple: la flauta travessera, el violoncel, el contrabaix, el saxòfon, els picarols, el piano i campanetes. Però també van aparèixer uns altres que a la classe no havíem fet referència com per exemple, la guitarra, l’harmònica o els tubs. Va ser fantàstic poder sentir-te com un nen petit. Tot estava molt ensellat, cada espectacle et sorprenia més, ja sigui per la cançó o per el material que utilitzaven. És una activitat que recomanaria fer a tots els centres educatius e inclòs universitaris. Perquè és una estona on pots gaudir molt, i a part d’això, pots veure els instruments en viu.


Aquesta activitat juntament amb la d'anar a una escola han estat les millors des del meu punt de vista, totes dues molt divertides i gratificants.

jueves, 14 de noviembre de 2013

ESCOLA BENVIURE

Vaig anar fins a Sant Boi de Llobregat a una escola anomenada Benviure amb les meves padrines de tercer curs Mònica i Andrea. El primer dia vàrem iniciar la classe cantant "Bon dia’’, i revisant qui estava a classe i qui no havia vingut; això si tothom tenia que estar amb la seva bata posada, era molt important que ho fessin ells sols. Desprès tocava l'hora del pati, on em vaig quedar bocabadada, tenien 5 patis tots de sorra amb moltes joguines com per exemple: motos petites que podien fer servir, rasclets, pilotes, colors i gronxadors. Seguidament tocava anglès on van cantar cançons i colorejar diferents dibuixos un cop acabada l'hora tocava dinar. Per desgràcia a la tarda no vaig poder assistir.

El segon dia tocava piscina! Per anar fins allà, ens va portar l’autocar. Un cop finalitzada la piscina van tornar al col·legi i van fer música, aquella hora m’ho vaig passar molt bé, van aparèixer mols instruments diferents i deixava que els nens els toquessin. Ensenyant-lis  el ritme de forma involuntària. Ells reien i s’ho passaven com mai!

Per mi ha sigut fantàstic veure com treballa aquesta escola perquè realment es una escola model. Motiven els seus alumnes, preparen molts activitats a la natura, tenen molts racons diferents, la professora esta molt implicada amb els seus alumnes i sobretot la relació família i escola és molt bona. Poder participar ajudant als nens a sigut de les millors coses. Pel que fa a les meves padrines m'han acollit molt bé i m'han ensenyat tota l'escola i els seu funcionament. Han estat molt atentes amb mi en tot moment.



martes, 12 de noviembre de 2013

VISITA AL MUSEU NACIONAL D'ART DE CATALUNYA

Vam fer una visita al Museu Nacional d'Art de Catalunya, a veure una exposició adreçada a infants.
Primer ens han explicat la metodologia d’explicació que tenen envers als infants. Després hem pogut viure en primera persona les activitats que ells desenvolupen i les preguntes que solen fer.
Així doncs, la voluntat del Museu és que coneixem els materials, el ritme i el moviment.
La primera pregunta que ens han formulat ha estat, quin tipus de materials veiem en unes escultures. La resposta ha estat marbre i bronze. La nostre guia ens ha explicat que aquests conceptes els infants no els tenen del tot assimilats, per tant, ells els anomenen metall i pedra.
Seguidament, ens ha explicat qui era Manolo Hugué i quina obra havia fet. Gràcies a això em pogut fer una pràctica amb fang, ja que la creació d’ell estava feta amb això (la prova) la real amb pedra.
La pràctica del fang consistia en modelar, pessigar, xafar la bola de plastilina, primerament ho hem fet sense música, i després ho hem fet seguint les indicacions de la guia i amb música.
Més tard, em treballat el tacte amb diversos tipus de pedres, unes eren molt rugoses, i altres, eren completament llises.


Per finalitzar la visita  hem pogut fer activitats pràctiques com la del reposat, que consisteix amb una tela especial fer relleus, amb diferents parts del cos.


La visita ha estat entretinguda, ja que hem pogut veure un altre punt de vista alhora d’explicar l’art i materials als infants.

lunes, 11 de noviembre de 2013

TRAVESSA D'ORIENTACIÓ

Vàrem tenir una conferència amb en Jaume Cela director i professor al CEIP Escola Bellaterra, el qual parlava sobre varies coses com:

- Què és l'escola: L'escola juntament amb la família ha de construir un ésser autònom i responsable.

- Com ha de ser un bon currículum: plurilingüisme.

- Com mostrar el món als nostres  alumnes: no apartar ningú, sempre em d'acompanyar als nostres alumnes i mai ser nosaltres els que els hi diguin com viure.                                                    

Però bàsicament ens tenia que parlar sobre el quatre reptes d'un professor:

1- PERMETRE QUE ELS NENS SIGUIN NENS: Educar és un acte de present (passat: memòria) (futur: esperança)
És molt important permetre que els nens juguin molt.

2- CURRÍCULUM RELLEVANT: Em de saber de quina manera el currículum ens pot ajudar a prendre partir contra injustícies socials.

3- RECERCA DE CENTRE: Tots els alumnes són una peça única, i és molt important no malmetre la seva autoestima.

4- DONAR SENTIT ALLÒ QUE FEM: Em de fer atractiu allò que han d’aprendre, trobar reptes i plantejaments i poder investigar. Sobretot és important estimar a tots els alumnes o almenys fer-ho veure.



Per últim en Jaume va fer una breu menció sobre la llei Wert, aclarint que aquesta llei és un pas enrere en la educació.
Personalment crec que va ser una conferència interessant ja que en cap moment s'em va fer pesada, i vaig aprendre com tractar els meus futurs alumnes.



Després de la conferència vàrem fer una caminada des de el Baixador de Vallvidriera fins a Sant Cugat. En la meva opinió al principi vaig pensar que no tenia cap sentit fer això, però només un cop finalitzada la prova em vaig donar compte de la satisfacció i superació que vaig sentir, ja que eren 12 kilòmetres i naturalment ho vaig passar molt malament, però va ajudar molt la cohesió grupal. A més a més no realitzo cap tipus d'esport i va complicar molt les coses que ens perdéssim.

domingo, 10 de noviembre de 2013

PREZI

Prezi és un un programa de presentacions per explorar i compartir idees sobre un llenç virtual basada en la informàtica en núvol (programari com a servei). Prezi es distingeix per la seva interfície d'usuari amb zoom, que permet als usuaris disposar d'una visió més apropada o més allunyada de la zona de la presentació.
Prezi s'utilitza com una eina de presentació d'intercanvi d'idees, ja sigui de forma lliure o bé estructurada. El text, les imatges, els vídeos i altres mitjans de presentació es col·loquen sobre el llenç, i es poden agrupar en marcs. Després, els usuaris designen la grandària relativa i la posició entre tots els objectes de la presentació i com es fa el desplaçament entre aquests objectes, així com la ampliació/allunyament. Per a les presentacions lineals, els usuaris poden construir una ruta de navegació prescrita.
La presentació final es pot desenvolupar en una finestra del navegador, també permetent una presentació fora de línia amb només descarregar l'arxiu. Els usuaris que usen el Prezi públic pot editar, mostrar i descarregar els seus treballs a la web de l'aplicació.

Aquí us deixo la meva presentació sobre la família!


Informació extreta de la Viquipèdia