sábado, 30 de noviembre de 2013

EINES DE SUPORT AL PENSAMENT: ELS MAPES CONCEPTUALS I NÚVOLS DE PARAULES

MAPA CONCEPTUAL


Els mapes conceptuals van ser creat per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació
La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema. Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent).



La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

El programa que jo he utilitzat s'anomena Cmap, Aqui us deixo el meu mapa conceptual extret de un escrit anomenat: ''El dinar de Nadal''









NÚVOLS DE PARAULES

Un núvol de paraules és una mena de semàntica condensada d'un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web. És possible classificar les paraules per ordre alfabètic, per popularitat o per representació dins el lloc.

Jo duré a terme aquesta activitat a través d'un programa anomenat wordle. Aqui us deixó el meu nuvols de paraules:


Wordle: Nuve


Informació extreta de Wikipedia i del blog de GTIC

No hay comentarios:

Publicar un comentario